Lilliehöök International Magazines AB

Lime

Tejarps gård

För länge sedan…

Flygbild-Tejarp

…hade LIME sitt kontor i centrala Malmö, närmare bestämt på Adelgatan 5. Men stora hyreshöjningar, trånga kontorslokaler med dålig ventilation, parkeringsproblem och det faktum att flera i personalen väntade barn fick oss att börja leta efter nya lokaler.
Våren 1998 dök det upp en möjlighet som vi inte kunde låta gå oss förbi. Tejarps gård i Klågerup var till salu. Där fanns goda möjligheter för våra företag och vi (min make Lennart och jag) kunde bosätta oss i gårdens mangårdsbyggnad.

Den stora utmaningen

Tejarp ligger inom bekvämt avstånd från både Malmö, Lund och Sturup. Vackert beläget och nära till det mesta. Det gamla kostallet från mitten av 1800-talet med sina tjocka gråstensväggar blev den stora utmaningen. Från utsidan skulle det se ut som ett stall men inuti skulle det bli ett modernt kontor.
Från mars till maj 1999 rev vi ut den gamla inredningen, allt från foderbord till mjölkrum. Höskullen som delvis var fylld av hö och halm tömdes. Stenmurar, innertak och bjälkar tvättades och sedan kunde ombyggnaden börja. Först i juli fick vi bygglov och då var det bråttom, hyresavtalet för kontoret i Malmö gick ut den 31 december.
I fem IMG 3839månader arbetade sammanlagt ett trettiotal hantverkare under vår egen ledning och sakta formades det nya kontoret. Flyttningen var planerad till den 27 december. Kontoret var inte riktigt klart, men vi hade inget alternativ. Flyttlasset gick.

En besvärlig start

De första månaderna blev besvärliga, försäljning och grafisk produktion pågick i byggdamm, hammarslag och lukt av målarfärg. Datorerna krånglade på grund av den smutsiga miljön. Dessutom var det kallt, det tog tid att värma upp de tjocka stenväggarna. Men våren kom med värme och den 20 juni 2000 när temperaturen ute steg över 32°C, ja då hade vi det behagligt svalt i stallet!
Sedan dess har alla detaljer kommit på plats, värmen har stabiliserat sig och allt fungerar som det ska. Lokalerna är ljusa och fina och utsikten över den skånska landsbygden ger en fantastisk känsla av rymd.


Livskvalitet

Arbetsmiljön är viktig på flera sätt. Människor som trivs presterar bättre, håller sig friskare och är positivare. På en allt hårdare arbetsmarknad kan vi även attrahera kompetenta medarbetare.
Vårt arbete som många gånger sker under stor tidpress känns lättare när omgivningen är behaglig och arbetsplatsen är fin. Det handlar om livskvalitet. Vi tror också att närheten till naturen spelar IMG 5562en viktig roll. Rådjuren, hararna och rapphönsen är några av alla de vilda djur som har valt att stanna kvar trots att vi är betydligt fler människor på Tejarp nu än bara för några år sedan. Tornfalkarna som häckade i den gamla ventilationstrumman alldeles intill entrén har dock fått flytta till en holk på andra sidan huset.

Mot nya djärva mål

Under 2003 har verksamheten på Tejarps gård vuxit. En stor satsning på Lantbrukets Affärer har medfört fler anställda och vårt stora kontor är utnyttjat till sista platsen. Vi har börjat diskutera en ombyggnad av höskullen för att skapa ytterligare arbetsplatser och en större samlingslokal. Drömmar blandas med visioner…


Tejarp i oktober 2003
Agneta Lilliehöök

Lilliehöök International Magazines AB - Lime
040-40 86 80 | info@lime.nu